Typy topidel

Kuchyňský sporák a pec

→ Fotogalerie realizovaných projektů

 

KUCHYŇSKÝ SPORÁK je topidlo sloužící především pro úpravu potravin. Vše je výhradně podřízeno tomu, aby uživatel při vložení minima energie (dřeva) získal co největší užitek z hlediska přípravy pokrmů – vaření, pečení.
Topeniště je konstruováno jako velmi malý spalovací prostor pro dávku cca 0,5 kg dřeva. Plamen a spaliny obtékají plotnu a troubu, do komínu ústí přímo v kobce nebo pomocí kouřovodu. Do sporáku přikládáme v intervalu 20 až 30 minut tak, abychom udržovali stabilní teplotu na plotně po dobu vaření.

Podíváme li se na sporák z hlediska vytápění, můžeme hovořit o topidle s velmi rychlým náběhem. Plotna hřeje prakticky okamžitě a díky vysoké teplotě má i značný výkon. Podobně rychle nám může posloužit otevřená trouba. Sporák dosahuje díky své hmotnosti i značné setrvačnosti v oblasti sálání tepla, a to i několik hodin. Stavět ovšem sporák především za účelem vytápění není dobrá volba. Zmíněný velmi krátký interval přikládání (20 min.) nás svazuje s tímto topidlem a dává nám malou volnost pohybu.

 

PEC
Chuť jídel vařených a pečených na „živém ohni“ je charakteristická a těžko se jí dá docílit na jiném spotřebiči.

 

→ Fotogalerie realizovaných projektů

Typy topidel

Comments are closed.

Leave a comment

Comments Closed